Rydbo Friskola 10 juni 2015 132

Så arbetar vi

I förskolan är barnens behov i centrum. Trygghet och omvårdnad går först.

Inne och ute

Miljön kring barnet är förberedd så att det motsvarar det lilla barnets behov av frihet, ordning och meningsfull sysselsättning. Inredningen är anpassad till barns storlek.

Vi försöker vara ute så mycket det går. Därför sker t.ex. lämning av barnen ute på morgonen.

lekmedtågLeken är barnens arbete!

Väl inne har vi först samling där olika teman och händelser styr samtalet. Därefter inleds förmiddagens arbetspass när barnen antingen väljer att leka fritt eller att arbeta med något Montessorimaterial.
Efter lunch är det vila med högläsning för de stora barnen och efter vilan är det utetid som gäller igen.

Utflyktförskolangungar

På fredagar har de stora barnen utflyktsdag och på onsdagar de små. Några gånger per termin får främst de stora barnen åka på teater eller andra aktiviteter.

Måltider

Lunch äter de stora förskolebarnen i sitt kök. De små barnen äter i det röda husets kök. Maten levereras från cateringföretaget Stor & Liten. Mellanmål på förmiddagen består av medhavd frukt eller smörgås. På eftermiddagen serveras mellanmålsbuffé. Ibland serveras det utomhus om vädret tillåter.

Naturlig övergång till skolan

De barn som går på Rydbo Friskolas förskola har förtur till skolan. Det ger en naturlig övergång till F- klass och skolan där mycket av materialet de använt på förskolan återkommer i olika former.